Aluevaalit

19.11.2021

Olen ehdolla aluevaaleissa Keski-Suomessa

Taas olisi vaalit tulossa. Mistä aluevaaleissa ylipäätään on kyse?

Näissä valitaan aluevaltuusto johtamaan Keski-Suomen hyvinvointialueen toimintaa, taloutta ja käyttämään hyvinvointialueen ylintä päätösvaltaa. Hyvinvointialueet vastaavat jatkossa sote-palvelujen ja pelastustoimen järjestämisestä. Nämä tehtävät lähtevät samalla kunnilta pois.

Jämsän kaupunginhallituksen jäsenenä asiaa on tarkasteltava meidän yksittäisten veronmaksajien lisäksi myös kaupungin puolesta. Jämsän kaupunki tulee hyötymään tästä uudistuksesta hyvinkin paljon. Ikärakenteemme on sellainen, että huoltosuhde on muutamien vuosien päästä kehnolla tolalla jos emme saa paikkakunnalle lisää työikäisiä. Toisaalta sitten taas veronmaksajana minua hieman pelottaa, että veroasteemme tulee entisestään nousemaan.

Uusi hallinnontaso tulee varmasti uusine virkamiehineen ainakin aluksi melko kalliiksi. Myöhemmin jos aluevaltuustot onnistuvat tuottamaan palvelut yhä vanhemmalle väestöllemme tehokkaammin ja paremmin voi asia hieman tasoittua. Skeptinen tälle voi olla, mutta parhaamme meidän luottamushenkilöiden pitää tämän eteen tehdä. 

Soteuudistusta on markkinoitu näin:

"Suomen väestö ikääntyy ja tarvitsee aiempaa enemmän palveluja. Samaan aikaan syntyvyys laskee ja huoltosuhde muuttuu. Suomeen tarvitaan sote-rakenne, joka vastaa näihin yhteiskunnan muutoksiin."

Varmastikkin totta joka sana. Oliko uudistus suunniteltu hyvin ja täydellisesti? No ei tietenkään. Tämä on nyt vaan runnottu eduskunnassa läpi ja tätä on ruvettava toteuttamaan. Itse en siis keskity vain haukkumaan uudistusta koko vaalikampanjani ajan, koska tämän kanssa on nyt vaan elettävä ja tehtävä parhaansa, että keskisuomalaiset saavat tarvitsemansa sote-palvelut ja pelastustoimen. Jos äänestätte minut aluevaltuustoon teen ainakin omalta osaltani parhaani, että meidän verorahoja ei heitettäisi surutta lihottamaan loputonta virkamiesten armeijaa taikka huonolaatuisiin palveluihin.

Mielestäni keskisuomalaisten tulee jatkossakin päästä käyttämään perus sote-palveluita järkevän matkan päässä kotoaan. Ei keskitetä kaikkea toimintaa Jyväskylään. Valtuustoon valitaan ennusteiden ja arvioiden mukaan huomattava edustus Jyväskylästä ja näin siinä varmasti tulee käymäänkin. Toivotaan silti, että kaikkea toimintaa ei sinne keskitetä.

Soteuudistuksesta kertovalla nettisivulla kerrotaan myös näin:

"Tutkimustiedon mukaan suuremmalla sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäjällä on parempi mahdollisuus turvata sekä yhdenvertainen palvelujen saatavuus että toiminnan ja hallinnon tehokkuus."

Hallinnon tehokkuus voidaan kyllä turvata, mutta tasa-arvoisesta palvelujen saatavuudesta en ole itse ihan vakuuttunut. Toivoisin tähän soteuudistukseen liittyen, että valtakunnassa yhdenmukaistettaisiin ICT-järjestelmiä tuolta eduskunnasta käsin. Nyt kaikki sairaanhoitopiirit käyttävät vähän erilaisia järjestelmiä kuka mitäkin. Yhdenmukaisilla järjestelmillä toiminta olisi varmasti tehokkaampaa ja erilaisten ongelma- ja vikatilanteiden ratkaiseminen olisi helpompaa, mutta koskapa nämä sähköiset järjestelmät takkuamatta toimisivat...

Nähdäänkö tulevaisuudessa jättimäisiä vanhusten hoivakoteja joissa on paljon asiakkaita, rutkasti ohjattua päivätoimintaa, ehkä jopa lääkärit ja erikoissairaanhoitoa saman katon alla? Kenties. Jos näin käy toivottavasti aluevaltuustot muistavat myös meitä erakkoluontoisia ihmisiä, ettei kaikkia pakoteta isoihin laitoksiin vasten tahtoaan. 


Mistä hyvinvointialueen rahoitus sitten koostuu?

Tällä hetkelle tilanne on tämä:

"Hyvinvointialueiden rahoitus perustuu aluksi pääosin valtion rahoitukseen. Sote-rahoitusjärjestelmä uudistetaan tarvevakioituihin kriteereihin perustuvaksi. Hyvinvointialueiden verotusoikeutta selvitetään parlamentaarisesti."

Kunnilta leikataan huomattavat summat verotuloista ja valtionosuuksista ja ne ohjataan hyvinvointialueiden käytettäväksi. Sitten tämä mahdollisesti tuleva uusi vero voi tulla voimaan. Oivoi... Vaikka euromääräisesti suomalaisten palkat ovatkin hyviä verrattuna joihinkin muihin Euroopan maihin leikkaa tämä yltiöpäinen verotus siitä kyllä kaiken hyödyn veronmaksajalle. Kilpailukyky on heikko ja silti ihmisten ostovoima on surkealla tasolla. Hartain toiveeni sinne Arkadianmäelle olisi, että älkää vaan säätäkö tähän päälle uusia veroja maksettavaksi. Menemme vielä koko maa konkurssiin.


Miksi sinun pitäisi äänestää?

Hyvinvointialueiden asukkailla on äänioikeus aluevaaleissa. Käytä omaasi. Nyt äänestäminen on tärkeämpää kuin koskaan aiemmin. Ensimmäinen aluevaltuusto lähtee rakentamaan pohjaa sille, miten hyvää palvelua sinä saat vanhana ja miten lapsesi ja lapsenlapsesi käy neuvolassa. Tärkeä asia on myös se, miten keskisuomalaiset pääsevät hädän tullen päivystykseen. Keski-Suomen aluevaltuustoon valitaan 69 valtuutettua. Olisin erittäin kiitollinen jos mahdollistaisit, että pääsisin kehittämään hyvinvointialueesta meille kaikille mahdollisimman toimivan.


Tarkoitus oli kirjoittaa lyhyesti, mutta koin tarpeelliseksi tehdä tästä selvityksestä vähän perusteellisemman. Suurkiitokset jos jaksoit lukea tänne asti. Aluevaaleihin liittyen teemoja ja lisää juttuju tulee varmasti paljon lisää. Ottakaa vaan rohkeasti yhteyttä jos kysymyksiä herää ja pysykää kuulolla!


Käy lukemassa lisää aluevaaleista ja hyvinvointialueista osoitteessa: 

https://soteuudistus.fi/