Kaipolan tehtaan sulkeminen

26.08.2020
Kaipolan tehdas
Kaipolan tehdas

Tänään olemme saaneet lukea uutisista Jämsän kannalta erittäin huolestuttavia tietoja

Kaipolan tehdas tullaan sulkemaan vuoden loppuun mennessä. Tehtaan omaa väkeä joutuu työttömäksi 450 henkeä ja tehtaan lakkauttaminen tulee koskemaan lisäksi monia paikallisia urakointiliikkeitä. 

UPM kertoo tehtaan lakkauttamisen syyksi mm. paperin kysynnän laskun ja vihervasemmistolaisen hallituksen aikaansaaman polttoaineverojen tuntuvan korotuksen. Lisäksi UPM kertoo tiedotteessaan korkean energiaverotuksen olleen myös osallisena lopettamispäätökseen. 

UPM sanomalehti- ja vähittäiskauppapaperien johtaja Anu Ahola kertoo Taloussanomien haastattelussa näin : - Kaipola on sijaiskärsijä. Vielä joitakin vuosia sitten oli selvästi tehottomia ja pieniä tehtaita ihan mahdottomissa paikoissa, joiden osalta kapasiteetin leikkauspäätös oli helpompi. Nyt Kaipolan tehtaan portin sisällä ei ole mitään vikaa. Totta kai se tuntuu pahalta, Ahola toteaa.


Pahalta tosiaan tuntuu menettää kaupungin suurimpiin työllistäjiin kuulunut tehdas. Tämä on kammottavan suuri isku alueen taloudelle. Vielä pahemmalta tuntuu, että tähän oltaisiin voitu vaikuttaa poliittisesti ja olla tuhoamatta tehtaan toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä vihervasemmiston voimaan panemilla "maailmanparannusveroilla". 

Suomalainen teollisuus ollaan ajamassa mahdottomaan asemaan ulkomaisia kilpailijoita vastaan. Suomalaista teollisuutta pitäisi tukea kaikin saatavilla olevin keinoin, eikä hankaloittaa tehtaiden kannattavuutta vaikka sitten niillä kohutuilla dieselveron korotuksilla. Ilman teollisuuden työpaikkoja kansalaisilla ei ole ostovoimaa ja kun kansalaisilla ei ole ostovoimaa, ei kansalaiset käytä sitten muitakaan palveluita. Teollisuus on juurikin se sektori, joka Suomen rattaat pitää pyörimässä!


Kaupunginjohtajan kommenteista

Kaupunginjohtajamme Hanna Helaste on ollut tänään antamassa lausuntoja monessakin lehdessä. 

Linkkaan tähän jutun Taloussanomista: - Tämä on niin suuri isku, että olemme kutsuneet huomisaamuksi kokoon äkillisen rakennemuutoksen työryhmän ja tulemme lähestymään ministeriötä. Tämä on vakava isku koko seutukunnalle ja maakunnalle ja toivomme riittävää rahoitusta tämän tilanteen tukemiseksi tälle alueelle. Kaupungin omat kynnet eivät tämän koko luokan asioihin riitä. Katse kääntyy ministeriön suuntaan. 

On itsestään selvää, että Jämsä ei tästä shokkitilasta tule omilla voimillaan nousemaan jaloilleen. Odotan huomisaamuiselta äkillisen rakennemuutoksen työryhmän kokoontumiselta paljon ja toivottavasti työryhmän jäsenet osoittautuvat päteviksi tekijöiksi. 450 ihmisen uudelleentyöllistäminen ei ole mikään pikkutemppu. Tarvitaan hyvin suunniteltu ja kannustava uudelleenkoulutusohjelma ja tarpeeksi tukea ministeriöltä tämän toteuttamiseen. 


Jämsän lisäksi UPM aloittaa Kymin, Kaukaan ja Pietarsaaren sellutehtailla yt-neuvottelut, jotka voivat johtaa 110 työpaikan vähentämiseen.