Kyläkouluja ei saa lakkauttaa

22.02.2019

Ympäri Keski-Suomea on ollut jo hyvän aikaa meneillään kyläyhteisöjen alasajo. Mielestämme tämä kehitys on erittäin huolestuttavaa. Haluamme pitää kylät elinvoimaisina, joten kyläkoulujen lakkauttaminen on mielestämme väärin. Viime aikoina kyläkouluja on ollut lakkautusuhan alla ainakin Jämsässä ja Jyväskylässä. Vetoamme Suomen eduskuntaan ja kuntapäättäjiin, jotta he rupeavat toimiin kyläkoulujen säilyttämisen puolesta. Tiedämme, että säästöpaineet ovat kovat, mutta säästöt on kaavittava kasaan muualta.

"Kyläkoulut ovat kylien sydän ja jos ne lakkautetaan, on se kuolinisku kyläyhteisölle. Tällainen typeryys on lopetettava ja ruvettava vaalimaan kyläkoulujen jatkuvuutta," toteaa puheenjohtaja Joni Kotilainen.

Moni aikuinenkaan ei ole valmis lähtemään töihin tunnin ajomatkan päähän kotoaan. Miksi ala-asteikäisten lasten pitäisi? Lasten ei tulisi joutua kärsimään siksi, että aikuisilta päättäjiltä puuttuu poliittinen tahto säilyttää heidän perusopetuksensa osana tärkeitä lähipalveluita. Lasten hyvinvoinnin tulisi olla päättäjien prioriteettilistalla kärkipäässä. Lapset eivät voi valita asuinpaikkaansa, joten emme näe, miksi heitä pitäisi siitä rangaistakaan.

"Itsekin kyläkoulun kasvattina olen erittäin huolissani kotikuntani Jämsän aikeista sulkea kolme kyläkouluistamme. Pienille lapsille tulee taata turvallinen oppimisympäristö asuinpaikasta riippumatta. Kylien alasajon on loputtava," jyrähtää varapuheenjohtaja Joni Frisk.