Metsä-Kivelästä

24.06.2022

Kaupunginhallitukselle sekä elinvoimalautakunnalle järjestettiin iltakoulu Metsä-Kivelän kaatopaikan toiminnasta.


Alueella toimii vuokralaisena GRK Infra Oy (entiseltä nimeltään Graniittirakennus Kallio Oy). Kävimme tutustumassa alueen toimintaan ja GRK:n väki piti meille esitelmän toiminnastaan ja aikaa oli varattu myös kysymyksille.

Sanotaan nyt jo heti tähän alkuun, että heidän toimintansa alueella on täysin ympäristöluvan mukaista ja niin siistiä kun se tuollaisessa jätebisneksessä voi olla. Pyysin jo ennen iltakoulua ympäristöluvan luettavakseni.

Harvassa ovat varmasti ne kaatopaikan pitäjät jotka pääsevät plussan puolelle sen jälkeen kun toiminta on loppunut. Jälkivelvoitteita on vuosiksi eteenpäin. Meillä on Jämsässä käynyt tuuri, että GRK oli kiinnostunut ottamaan 2017 sopimuksen vuosikymmeniä vanhan kaatopaikan sulkemisesta, sekä olemaan valmis ottamaan jälkivelvoitteet omalta osaltaan hoidettavakseen.

2018 GRK rakenti ja luvitti itselleen lisätilavuutta alueelle. Kaupungille koituu tästä vuosien aikana tuloja n. 1 000 000€ ja säästöjä 150 000€. Investointi oli kokoluokkaa 4-5M€. Paikallisia yrityksiä on työllistetty sekä rakentamisessa että tuotannossa. Alueelle on järjestynyt kaupungille ja alueen yritykselle paikallisia loppusijoitusratkaisuja Jyväskylän tai Tampereen sijaan. Esimerkiksi Seppolan vanha koulu löytyy murskeena penkasta.

Säästöt vesi- ja tarkkailumaksuissa kohdistuvat n. 15-20 vuoden ajalle. Tuo 1M€ tulo kertyy noin 15 vuodessa mikäli koko luvan mukainen tilavuus otetaan käyttöön.

Jämsänseudun mielipidekirjoituksissa ja keskustelupalstoilla on levitelty toiminnasta perättömiä väitteitä ja valituskierteen vuoksi GRK:n tulevaisuudensuunnitelmat Jämsän osalta ottivatkin takapakkia vuonna 2019.

Summataan tähän loppuun nyt vielä rautalankaa käyttäen. GRK otti vuokrasopimuksen myötä kalliita jälkivelvoitteita hoitaakseen, sulkee jätepenkat ja me saamme tästä vielä tuloja. Äärimmäisen hyvä diili siis kaupungille.

Toivottavasti näemme vielä lisähankkeita Jämsän suunnalle GRK:n osalta. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2021 yli 430 miljoonaa, joten ihan pienestä nyrkkipajasta ei ole kyse. Jos sinä, lukija haluat keskustella jostain yhtiön toimintaan liittyvistä asioista niin laita viestiä vaikka Facebookin puolella.