Ulkomainen työvoima ei ole ratkaisu hoitajapulaan

02.01.2022

Mistä ratkaisu hoiva-alan työoloihin?

Henkilöstö voi huonosti hoiva-alalla. Ainakin suuremmassa mittakaavassa lehtijuttujen perusteella. Palkkausta ei pidetä riittävänä ja työntekijöitä on liian vähän. Minulle ei ole vielä selvinnyt kuinka isosta palkkakuopasta tekijöiden mielestä on kyse. Puhutaanko 100 vai 500 eurosta kuukausitasolla, vai jopa suuremmista korotuksista? Mahdollisia palkankorotuksia miettiessä tulee pitää mielessä, että niistä tulee äkkiä suuria summia, joka tulee verovaroista kattaa.

Jos sinulla lukija on asiaan liittyviä tutkimuksia tai omakohtaisia kokemuksia niin laita viestiä. En julkaise niitä mihinkään eteenpäin.

Palkkausta ehkä jopa isompana tekijänä työssä jaksamiseen pitäisin sitä, että käsipareja on työmaalla riittävästi ja ei tarvitse hirveässä kiireessä tehdä kaikkea. Tulevan hyvinvointialueen tulee myös taata henkilöstölleen hyvät mahdollisuudet edetä urallaan kouluttautumalla töiden ohessa. Kaikkien ei tietenkään tähän pidä ryhtyä, mutta halukkaille on tarjottava mahdollisuus opiskella töiden ohessa ja sitä kautta tarjota vastuullisempia työtehtäviä.

En voi käsittää joidenkin puolueiden suhtautumista asiaan. Esimerkiksi Keskustasta on tullut ulostuloja joissa oltaisiin valmiita tuomaan hoitajia Filippiineiltä. Halpatyövoima tuo kyllä lisäkäsiä työmaalle, mutta vääristää palkkausta entisestään. Tulijat  eivät osaisi kunnolla kieltämme ja sujuvan kielitaidon hankkimisessa kestää ihmisestä riippuen kauan tai vähän kauemmin. Kielivaatimus pitääkin olla sote-aloilla huippuluokkaa, koska kommunikaation on oltava selkeää potilaan ja hoitajan välillä. Lääkeannostuksissakaan ei saa tulla mitään epäselvyyksiä kielimuurin kautta. Tästäkään syystä laajamittainen ja ennen kaikkea nopea apu työvoimapulaan ei tule siitä, että palkkaamme maahan 20000 filippiiniläistä lähihoitajaa.

Palkkausta tarkastelemalla ja pitämällä huolen siitä, että saamme hyvinvointialueelle tarpeeksi ammattilaisia töihin voisimme siis parantaa sote-alan työoloja. Helppoa tämä ei varmasti tule olemaan, mutta kaikkemme tässä on tehtävä ennen kuin meiltä loppuvat hoitajat tyystin. Suomesta on lähtenyt paljon hoitajia töihin esimerkiksi Norjaan. Heidän houkuttelemiseksi takaisin Suomeen tulisi panostaa edellämainituin keinoin. Lisäksi useat hoitajat ovat opiskelleet uuden ammatin kypsyttyään työoloihin.