Uuden vuoden mietteet

31.12.2022

Taas on vuosi vierähtänyt... Toivotankin sinulle erinomaista uutta vuotta! Toivotaan, että se on viime vuosia parempi. 


Politiikan syyskaudelle on mahtunut kaikenlaista. Eniten aikaa on vienyt hyvinvointialueen valmistelut. Hyvinvointialueet aloittavat toimintansa vuoden alusta. Sotepalvelujen pöyritysvastuu siirtyy siis kunnilta hyvinvointialueille. Tämän ei pitäisi heti näkyä kansalaisille juurikaan suurina muutoksina. Palvelut säilyvät alkuvaiheessa samanlaisina kuin ennenkin. Jämsän kaupungin budjettiin ja valtionosuuksiin tämä on kuitenkin vaikuttanut ensi vuodelle melkoisesti. Talousarvion mukaan kustannuksia pitäisi poistua melko samassa suhteessa kun valtionosuudet ja verotulot pienenee. Nähtäväksi kuitenkin jää mikä tulee olemaan todellisuus. Soteuudistuksen tulo on ollut tiedossa kauan ja silti jotenkin tuntuu, että tämä tuli kuitenkin kovin äkkiä. Vaikea kuvitella, että aluevaltuusto ja aluehallitus ovat ehtineet syventyä vielä kovinkaan syvällisesti kun kokousaikatauluja käy läpi


Tuleva vuosi tuo siis tullessaan hieman epävarmuutta ja hyvin paljon muutoksia kaupunkiorganisaatiossa. Onneksi meillä Jämsässä on ammattitaitoiset viranhaltijat ja erittäin pätevä kaupunginjohtaja. Uskonkin, että mitä ikinä tuleva vuosi tuo tullessaan Jämsä selviytyy siitä kyllä. Vaikeitakin päätöksiä voi toki olla edessä. Sairaalan mahdollinen peruskorjaus on vielä pahasti auki. Kovin mittaviin investointeihin kaupunki ei voi nykyisessä tilanteessa lähteä, koska palveluiden järjestäminen on hyvinvointialueen vastuulla. Ei siis ole takeita siitä, että sairaalan toiminnot Jämsässä pysyvät nykyisen sopimuksen Jämsän terveyden kanssa päätyttyä. Kirjoitellaan sairaalan tilanteesta lisää sitten kun tästä saadaan lisätietoja ja neuvoteltua asiasta hyvinvointialueen kanssa.


Minut nimettiin ainoana jämsäläisenä Keski-Suomen hyvinvointialueen lasten, nuorten ja perheiden lautakuntaan. Lautakuntien roolina on toimia palveluiden järjestämisen tukena sekä valmistelevana toimielimenä aluehallitukselle. Mielenkiintoinen tehtävä! Substanssiosaamista löytyy tällä saralla jonkun verran. Onhan minulla neljä tytärtä ja nuorisopolitiikassa tuli oltua vuosia mukana. Tästäkin aiheesta lisää tulevaisuudessa kun lautakunta aloittaa toimintansa.


Omaa vapaa-aikaani on syönyt tässä syyskaudella todella paljon perustamani yritys. Tarjoan sähköasennuspalveluita Sähkömestari Frisk Oy:n yrittäjänä. Paljon on pitänyt opiskella verotusta ja loputonta, välillä uskomattoman monimutkaiseltakin vaikuttavaa kirjanpitobyrokratiaa. Onneksi kaikkea ei tarvitse itse kuitenkaan tehdä. Kirjanpitäjäni on osoittautunut tässä kultaakin kalliimmaksi. 


Uudenvuodenlupauksena voisi olla, että kirjoittelen teille lukijoille useammin ja vähän syvällisempiäkin analyysejä. Ne on nyt kiireiden takia jäänyt kirjoittelematta. Jos joku asia on jäänyt kaivelemaan niin pistä viestiä niin keskustellaan asiasta.


Hyvää uutta vuotta ja toivotaan, että Suomen hallitus ottaisi ohjakset käteensä ja tekisi tarvittavat toimet Suomen huoltovarmuuden turvaamiseksi!