Valtioiden hiilidioksidipäästöt

16.03.2019

Kuten yllä olevasta hienosta diagrammista näemme, Suomen hiilidioksidipäästöt ovat maailmanlaajuisesti tarkasteltuna varsin pienet. 0,14% koko ihmiskunnan auheuttamista hiilidioksidipäästöistä. Listasin diagrammiin kolme vuoden 2014 suurinta hiilidioksidin päästäjää, sekä Suomen.

Hiilidioksidipäästöt lukuina: Kiina 10291Mt, Yhdysvallat 5254Mt, Intia 2238Mt, Suomi 47Mt.

Mielestäni on erittäin väärin syyllistää tavallista suomalaista veronmaksajaa 15 vuotta vanhan autonsa käyttämisestä. Maapallo ei sillä pelastu, että Matti ja Maija Meikäläiset vaihtavat autonsa kalliisiin sähköautoihin. Hyvin monella suomalaisella ei sellaiseen varaa olekkaan. Nykyinen sähköauton hankintatukikin on vain rahansiirtoa meiltä jo valmiiksi puolikuoliaaksi verotetuilta duunareilta sikariportaan herroille. Josko lopetettaisiin normaalin autoilijan kurmuuttaminen? Henkilöautoista koituvat päästöt ovat 9% noista Suomen jo kokonaiskuvassa mitättömän pienistä hiilidioksidipäästöistä.

Luonto on minulle erittäin rakas asia. Suojellaan sitä ja sen moninaisuutta, kuten tähänkin asti. Päästötietoinen kuluttaminenkin on toki hieno asia, mutta se tulee lähteä ihmisestä itsestään. Ei veroruoskalla tai pakolla.

Globaali säästöpaine hiilidioksipäästöistä on kova. Ratkaisuksi tähän pitäisi ottaa uusien ydinvoimaloiden rakentaminen, hiilidioksidipäästötöntä kun on. Suomen hiilidioksidipäästöistä noin kolmannes tulee energiantuotannosta.

Kokonaiskuvan kannalta on silti yhdentekevää, että mitä me täällä pienenä pohjolan kansana vatuloimme. Kiinan, sekä Intian päästöt tulevat kasvamaan vielä entisestään tulevina vuosina. On ennustettu, että Kiinan päästöhuippu nähdään vuonna 2030. Euroopan komission tutkimuskeskus ennustaa Intian ohittavan hiilidioksidipäästöissä koko Euroopan unionin hiilidioksidipäästöt vuoteen 2020 mennessä.
Suomalaisen veronmaksajan kuristamisen sijaan kääntäisin poliittista painetta näihin pahimpiin saastuttaja maihin. Nähtäväksi jää mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Lähteet päästöille osoitteesta: https://www.globalis.fi/Tilastot/CO2-paeaestoet