Vesihuollon osittainenkin yksityistäminen estettävä!

28.01.2020

Keski-Suomen Perussuomalaiset Nuoret ry ei hyväksy suunnitelmia Jyväskylän vesihuollon osittaisesta yksityistämisestä.

Luonnollisen monopolin myynti osakeyhtiöille ei ole toimiva ratkaisu. Osakeyhtiöiden tehtävä on tuottaa mahdollisimman paljon voittoa, joten veden hinta tulisi varmasti nousemaan tulevaisuudessa. Tämä näyttääkin pahasti vain nykyisten päättäjien yritykseltä kiillottaa kilpeään, sillä vaikka talous hetkellisesti omalla vahtivuorolla paranisikin, niin pitkässä juoksussa hinnat lähtisivät holtittomaan nousuun.

Vedenjakelun yksityistämistä on huonolla menestyksellä koitettu ainakin Berliinissä ja Pariisissa. Molemmissa tapauksessa hinnat pomppasivat ja kansalaisten tästä hermostuessa vedenjakelu palautettiin takaisin julkiseen omistukseen. Sähköverkon myynnistä meillä on täältä Suomestakin huonoja kokemuksia. Caruna-kaupan jälkeen siirtohinnat ovat nousseet todella paljon.

Vesi on tärkeä tuote meidän jokapäiväisessä arjessa ja myös kriisitilanteissa. Huoltovarmuustekijätkin pitäisi ottaa vakavasti huomioon. Kiinnostuneiden yritysten joukossa oli myös ulkomaalaisia toimijoita. Emme voi mitenkään hyväksyä sitä, että olisimme ulkomaisen toimijan armoilla mitä tietyn alueen veden laatuun ja jakeluun tulee.

24.1. Keskisuomalaisessa paljastettiin myyntiä puoltavan konsulttiyhtiön saamasta bonuksesta mikäli kauppa toteutuu. Tähän pohjaten voimmekin todeta, että myyntiä suosittelevan konsulttiyhtiön suositus ei ole puolueeton ja lähentelee jopa korruptiota.

25.1. Keskisuomalaisessa kunnallisneuvos Kari Jussila huomauttaa, että sijoittajaa kaupassa kiinnostaa osakassopimus, joka takaa tuoton yksityiselle pääomalle. Jos tuottoa ei ole tarpeeksi, kaupunki kompensoi menetykset. Silloin asiakasmaksut kohoavat ja loppumaksajaksi joutuu tavallinen kansalainen.

Toivomme hyvin suuresti, että Jyväskylän kaupungin päättäjät näkevät myös käynnissä olevaa kautta pidemmälle ja estävät suuren katastrofin ainekset omaavan kaupan toteutumisen.

Rötösherrat kuriin!

Keski-Suomen Perussuomalaiset Nuoret ry

https://www.ps-nuoret.fi/keski-suomi/kannanotot/vesihuollon-osittainenkin-yksityistaminen-estettava